De Nederlandse techniek van vormgeven

design delft
 

Op een gegeven moment merkte men dat de klei gemakkelijk met speciaal gereedschap kon worden bewerkt en vervolgens bij hoge temperaturen werd gebakken om harde voorwerpen zoals tegels en andere keramische producten te maken. Naast dit proces kwam een ander proces dat bekend staat als decoreren (ook bekend als schoonheidsschilderij), waarbij verschillende kleuren, ontwerpen en afbeeldingen op porseleinen voorwerpen worden geschilderd met behulp van glazuur voordat ze opnieuw worden gebakken om een nog sterkere afwerking te krijgen. Dat het design van Nederlandse meesters boven het maaiveld uitsteekt is duidelijk. Zoek je dus een design in Delft of omgeving? Kijk dan eens bij onze zeer gewaardeerde partner!

Wat is Delfts Blauw?

Delfts Blauw is een op keramiek gebaseerde aardewerktechniek die zijn oorsprong vindt in de stad Delft in Nederland. Deze stad werd beroemd om zijn aardewerk in de 19e eeuw toen de schilder Johannes Vermeer het aardewerk begon te beschilderen. In de 18e eeuw werd naast het bakken van aardewerk een speciaal proces ontwikkeld, het zogenaamde decoreren, waarbij ontwerpen en afbeeldingen op het glazuur werden geschilderd en vervolgens opnieuw werden gebakken om het ontwerp nog duurzamer te maken.

Decoreren is een vorm van schilderen op keramiek die vooral voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt. De ontwerpen die op Delfts aardewerk zijn geschilderd, zijn meestal zeer ingewikkeld en mooi.

Waar komt het idee vandaan om keramiek te decoreren in Delft?

De Nederlandse stad Delft werd in de 19e eeuw beroemd om zijn aardewerk. Dit begon met de schilder Johannes Vermeer, die in Delft een kunstvorm creëerde die het schilderen op keramiek combineerde met de decoratietechniek die bekend staat als "versieren". De stad Delft heeft ook een lange traditie van aardewerk: er was een aardewerktraditie in de Middeleeuwen, en daarvoor in de Romeinse tijd. De Nederlandse aardewerktraditie lijkt te zijn begonnen in de 12e eeuw, en de eerste authentieke stukken verschenen in de 13e eeuw. De stad Delft werd in de 19e eeuw beroemd om zijn unieke aardewerk.

Variaties van Delfts aardewerk

Delfts aardewerk kon worden beschilderd met verschillende ontwerpen en kleuren. Er waren vele variaties op het basis blauw en wit Delfts aardewerk. Andere kleuren waren rood, geel, bruin, groen, turkoois, koningsblauw, zwart, kobaltblauw en beige.

Conclusie

Dit artikel heeft een overzicht gegeven van de Nederlandse aardewerktraditie in de stad Delft, samen met een beschrijving van de verschillende soorten aardewerk die daar werden geproduceerd en de variaties van decoratie die konden worden gebruikt. Deze soorten aardewerk zijn vandaag de dag nog steeds erg populair en zijn te vinden in vele huizen over de hele wereld.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.